Előzd meg az ízületi gyulladást már gyermekkorban!

Olyan korban élünk, ahol már nem csak az idősebb generációt érinti a porckopás és az ízületi betegség, hanem a fiatalokat is egyaránt.

Több oka is lehet ennek, mint például az, hogy a gyerekek egész nap az iskolapadban ülnek, majd ezt folytatják otthon, és otthon is az asztalnál görnyednek és tanulnak.

Szabadidejükben pedig mozgás helyett inkább a tévét és a számítógépes játékokat választják.

Hasonlóképpen gondolunk a tinédzserekre és a felnőttekre is.

Egyre gyakoribb, hogy inkább leülünk a kanapéra egy nehéz nap után és nyomkodjuk a telefonunkat, ahelyett, hogy mozognánk egy kicsit.

A mozgásszegény életmód pedig gerincproblémákhoz, illetve ízületi gondokhoz vezethetnek.

Mit lehet tenni ellene?

Már kiskorban meg kell tanítani a gyerekeknek, hogyan kell helyesen tartaniuk magukat, hogyan kell kihúzott, egyenes háttal ülni – akár hosszabb ideig is -, mivel ez az alapja annak, hogy ne merüljenek fel az esetleges gerincferdülések, hátfájások.

Ugyanerre érdemes figyelni felnőttként is, ráadásul rengetegen vannak, akik ülőmunkát végeznek, ezért fontos odafigyelni arra, hogy az ülőmunka mellett időt is szánjunk a mozgásra.

Ha pedig végre eljutottunk odáig, hogy sikeresen beiktattuk a mindennapjainkba a rendszeres mozgást, akkor egy kis figyelmet is szenteljünk arra, hogy megtaláljuk azokat a gyakorlatokat, amik abban is segítenek, hogy erősítsük a hátizmunkat.

Mozgassuk meg ugyanúgy a végtagjainkat emellett, ez a sportolás mellett azt is jelentheti, hogy napközben az irodában pár óránként elvégzünk néhány guggolást és karkörzést, hogy beinduljon a vérkeringésünk a sok ülés mellett.

Ezt a gyerekeknél is lehet alkalmazni

Nem csak a felnőttekre kell gondolni, ha ízületi gyulladásról, esetleg porckopásról van szó.

Ha esetleg mégis bekövetkezne a baj, és ízületi gyulladás keserítené meg az életed, vagy egy családtagodat, akkor innen válassz megfelelő ízületi gyulladásra kifejlesztett terméket, de ízületvédő készítményekből is nagy a kínálat!

Ahogy ezt már kifejtettem, nem csak a felnőtteket érinti a mozgásszegény életmód.

Amit tanácsoltam pár sorral feljebb, azt nyugodtan bevethetik a szülők a gyerekeknél is.

Igaz, a gyerekeknek ott van napközben a testnevelés óra, azonban fontos, hogy a gyerekeknek megtanítsuk, hogy a mozgás fontos és jól lehet érezni magunkat közben, csak meg kell találni a sportolásnak azt a formáját, ami a gyerekhez a legközelebb áll.

Sok szülő esik abba a hibába, hogy olyan sportágat akar a gyerekre erőszakolni, ami neki egyáltalán nem tetszik.

Emiatt csak jobban megutálja a sportolást, és ez marad meg benne még felnőtt korában is.

Hagyni kell, hogy a gyerek megtalálja azt, ami őt érdekli, utána pedig a szülőnek csak egy dolga van: támogassa mindenben, amiben tudja!

Ennek is van egy másik oldala

Na, de mi van akkor, amikor a szülő pont, hogy nem erőlteti a sportot, sőt, nem is tesz azért semmit, hogy a gyereke sportolni kezdjen?

Az ilyen szülőkre szokták azt mondani, hogy hagyják, hogy a tévé legyen a bébiszitter.
Addig, amíg a gyerek a tévé előtt ül, addig úgysem történik semmi vele: egy helyben ül, nem rendetlenkedi, nem mászkál el, szem előtt van.

Pedig az, hogy valaki ennyire nem törődik a gyermekének az egészségével szintén ugyanúgy egészségtelen, mint az, amikor egy a gyereknek nem tetsző sportot szeretne ráerőltetni.

Jól gondolja meg minden szülő, hogyan neveli a gyermekét, mert minden, amit akkor tapasztal és tanul, az a felnőttkorára lesz rá hatással!

Ha van már gyermeked, esetleg van a családban valakinek gyereke, vagy neked van egy kistestvéred, akkor figyelj oda arra, hogy eleget mozogjon és rendszeresen, egészségesen étkezzen.

Tanítsd meg neki, hogy a kötelezettségei mellett – mint az iskola -, neki is van lehetősége arra, hogy mozogjon, és olyan mozgásformát válasszon, ami neki is tetszik.

Ha esetleg nincs gyermek, akiről tudnál gondoskodni, akkor figyelj oda magadra!

Ne hagyd, hogy a sok munka és a mókuskerék miatt kialakuljon nálad az ízületi betegség, a porckopás, a túlsúly, és a többi veszélyes betegség!

Napi fél óra sportolás is sokat számít!

Ha pedig folyamatosan nehéz, fizikai munkát végzel, figyelj oda arra, hogy pihentesd is magad mellette, mert a túl sok megerőltetés sem tesz jót az ízületeknek és a porcoknak.

Ha pedig ülőmunkát végzel, ne felejtsd el: fektess nagy hangsúlyt a helyes testtartásra, néhány óránként állj fel és mozgasd meg magad és találj egy olyan mozgásformát, amit hosszútávon, rendszeresen szívesen csinálsz!

Vedd kezedbe az irányítást!
Sok Kicsi